Wat is fond?
Een fond is een sterk ingekookte bouillon op basis van bijvoorbeeld vlees, gevogelte, vis of wild welke is aangevuld met kruiden en specerijen. Een letterlijke vertaling van fond is dan ook ‘basis’ en dit is tevens waar fond bij uitstek voor geschikt is. Tegenwoordig dient fond in de professionele keukens en bij koks als uitgangspunt voor vele gerechten en dus ook voor elke thuiskok.
Welke gebruiksmogelijkheden zijn er voor fond?
Fond wordt in de moderne keuken voor vele doeleinden gebruikt. Fond als basis voor sauzen is misschien bij u bekend, maar daarnaast wordt fond ook gebruikt om soepen of ragouts mee te bereiden. Ook als smaak- en geurverrijker bij gerechten, zoals een risotto of pasta, is fond ideaal. Evenals bij het bereiden van (stoof-) gerechten met vlees, gevogelte, etc. is fond een absolute meerwaarde. Ook kunt u fond gebruiken als alternatief voor bijvoorbeeld olie of vet wanneer u gaat fonduen. Dit kan met vlees, maar ook vis en gevogelte zijn hiervoor zeer geschikt en het is vaak een gezondere keuze.